Samenwerken
Om goed te kunnen samenwerken, is het belangrijk dat je elkaar goed begrijpt. Taal is daarbij de sleutel. We helpen kinderen om zich uit te drukken. Al vanaf groep 1 leert uw kind steeds beter spreken, luisteren, begrijpen, lezen en schrijven.Spelenderwijs leren
Taal leer je door veel te oefenen. En dat doen we tijdens onze lessen op een leuke manier. Oudere leerlingen schrijven bijvoorbeeld zelf een reclamefolder. Zo oefenen ze met lezen, informatie opzoeken en creatief denken. Ook leren ze kritisch kijken naar de betrouwbaarheid van informatie. Deze 21e-eeuwse vaardigheden kunnen kinderen niet alleen op school goed gebruiken. Ze komen ook later heel goed van pas.Taaldag, Kinderboekenweek en Voorleesweek
Op verschillende momenten in het schooljaar geven we extra aandacht aan taal, zoals tijdens onze Taaldag. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld workshops volgen die te maken hebben met taal. Rond de Kinderboekenweek is er altijd een groot project. Ook doen we mee aan de nationale voorleesweek.Methodes
In de onderbouw werken we met de methode 'inzichtelijk'. Deze methode stelt de doelen vast die de kinderen moeten behalen. Aansluitend bij het thema verzorgen de onderbouw leerkrachten de lessen. In groep 3 wordt er met de methode 'Lijn3' gewerkt. In de groepen 4 t/m 8 werken we met de Alles-in-1-methode: een thematisch en geïntegreerd onderwijsprogramma dat vakken als taal, spelling, lezen, wereldoriëntatie, en kunstzinnige vorming combineert. Deze methode sluit naadloos aan bij ons streven naar eigentijds en samenhangend onderwijs dat de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van onze leerlingen stimuleert.
Bibliotheek
Bibliotheek
Leren door te lezen
Het lezen van boeken helpt uw kind om nog beter te worden in taal. Tijdens het lezen leert uw kind steeds nieuwe woorden. De woordenschat groeit. Ook leren kinderen om zichzelf en anderen beter te begrijpen, doordat ze zich inleven in een verhaal (empathie).
Meer doen met boeken
In de hogere klassen geven kinderen regelmatig een boekbespreking. Ze vertellen hun klas over een boek dat zij gelezen hebben. Zo oefenen ze met lezen, informatie verwerken, vertellen én presenteren.
Gratis lid van de openbare bibliotheek
Als school hebben we goede contacten met de openbare bibliotheek (De Nieuwe Bibliotheek). Alle leerlingen van Het Spectrum krijgen gratis een bibliotheekkaart.
Logopedie
Het Spectrum is niet alleen sterk in taalonderwijs. We zijn ook gespecialiseerd in onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Om deze kinderen te helpen, werken er verschillende logopedisten van de Praatmaat Groep op onze school. De logopedisten kunnen soms ook ondersteuning bieden aan andere kinderen.
Onze school werkt daarnaast samen met Stichting Viertaal. Ook zij bieden op school logopedische ondersteuning aan onze TOS-leerlingen.